Министърът на транспорта Георги Гвоздейков пряко договаря мегапоръчката за закупуване на 35

...
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков пряко договаря мегапоръчката за закупуване на 35
Коментари Харесай

Гвоздейков пряко договаря мегапоръчката за закупуване на 35 нови мотриси

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков пряко договаря мегапоръчката за закупуване на 35 нови мотриси, като предложения 4 компании за водене на договаряния. Това излиза наяве от оповестено съобщение в регистъра на публичните поръчки, написа " 24 часа ".

Гвоздейков ще договаря с фирмите, присъединили се безуспешно в миналата поръчка, както и с полското поделение на немската " Щадлер ", която към този момент подписа контракт по друга огромна поръчка с министерството за 7 двуетажни влака.

Мегатъргът е с планирана стойност от 1,1 милиарда лева, като по него ще бъдат закупени 35 мотриси с по най-малко 200 седящи места и скорост на придвижване от над 160 км/ч.

В миналата социална поръчка се стигна до отваряне на предложения на две компании - Шкода и ПЕСА, а консорциум към румънската " Алстом " оспорва поръчката. До прекратяването й обаче се стигна не около жалбата на " Алстом ", а поради препоръчани от фирмите периоди, които излизат отвън оптимално избраните от възложителя. Транспортното министерства упорства да получи мотрисите в период от 28 месеца от влизането в действие на договорите, като и двете компании, подали предложения, обявиха по-дълъг период на доставка.

И по процедурата за директно договаряне срокът за доставка остава без смяна - 28 месеца. Той е подбуден от приключването на хоризонта за осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност - 2026 година България рискува да не може да изиска част от парите при закъснение на обособени вложения и промени. Не е ясно дали при директното договаряне ще може да се стигне до предложения, които съумяват да се впишат в този период. Иначе ценовите предложения и на Шкода, и на ПЕСА са много под оповестената планирана стойност - надлежно 617,8 млн. лева И 822,5 млн. Лв. От документите по новата процедура за директно договаряне излиза наяве, че в прогнозната сума от 1,1 милиарда лева е включена и алтернатива за доставка на спомагателни бройки влакове, като разноските за тяхната доставка и подръжка не може да надвишават 369,5 млн. лева Същата алтернатива се съдържаше и по миналата поръчка.

Транспортното министерство е дало период до 21 май за подаване на предложения. Те ще бъдат отворени ден по-късно - на 22 май.

Закупуването на нови влакове за железниците е една от най-големите вложения по проекта за възобновяване и резистентност. Ако България не успее да получи цялото финансиране по проекта поради закъснения, обособени планове ще би трябвало да се дофинансират със средстав от националния бюджет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР